Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

"ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΤΑΛΙΑΣ-ΙΣΠΑΝΙΑΣ"


ΓΡΑΦΕΙ Ο GIORGOS PAPPAS



1. Η Ισπανία μάλλον θα εξελιχθεί χειρότερα από την Ιταλία, στην οποία το μόνο παρήγορο είναι ότι η υπόλοιπη χώρα δεν ακολουθεί τις δραματικές αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στην Βόρεια Ιταλία και δη στην Λομβαρδία. Στην Ισπανία αντίθετα, οι περισσότερες επαρχίες δείχνουν μια ανησυχητική αυξητική τάση. Τα άσχημα προγνωστικά στοιχεία που έχουμε ξαναπεί υπάρχουν κι εδώ: Και στην Ισπανία, το 32,4% των κρουσμάτων είναι πάνω από 70 ετών (36,1% παραμένει στην Ιταλία), και μοιάζει πλέον αξιόπιστο προγνωστικό μεγάλης θνησιμότητας. Στην Ελλάδα παραμένουμε πολύ πολύ καλά στο κρίσιμο αυτό νούμερο, μόλις 13,6% των κρουσμάτων είναι πάνω από 70.

2. Κάποια αναλυτικότερα στοιχεία που προέκυψαν για την Ιταλία και έχουν πολύ πολύ ενδιαφέρον, ειδικά για τους παράγοντες κινδύνου: το 73,8% όσων πέθαναν είχαν υπέρταση, το 34% διαβήτη, το 30% ισχαιμική καρδιοπάθεια, το 22% κολπική μαρμαρυγή, το 20% χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, το 19,5% ενεργό νεοπλασία εντός 5ετίας, το 13,7% χρόνια πνευμονοπάθεια, το 12% άνοια, το 11% εγκεφαλικό. Αλλά δεν φτάνει ένας παράγοντας κινδύνου, το 48,6% είχε τουλάχιστον 3 παράγοντες κινδύνου από τους παραπάνω (το οποίο βέβαια δεν είναι πάντα όσο τραγικό ακούγεται, λίγο πίεση, λίγο ζάχαρο και μια αρρυθμιούλα, οι μισοί ηλικιωμένοι μέσα είναι… ) . Για πρώτη φορά έχουμε και στοιχεία σχετικά με το τι αντιυπερτασικά φάρμακα έπαιρναν οι ασθενείς, και το 36% έπαιρνε ΑΜΕΑ και το 16,2% ΑΤ2, αλλά δεν ξέρουμε σε τι αναλογία αντιστοιχεί και στην κοινότητα η χρήση αυτών των κατηγοριών. Θα έπρεπε να δούμε τι ποσοστό όσως επέζησαν έπαιρναν τέτοια αγωγή και τι ποσοστό όσων πέθαναν, πολλά ζητάς θα μου πεις, αλλά στην Κίνα μπορούν και οφείλουν να το κάνουν, αντί να βγαίνουν 352 ανόητες μελέτες 30 ατόμων την ημέρα από εκεί. Και πρέπει να το κάνουν επειγόντως τέλος πάντων, να τους πιέσει κάποιος, η WHO πχ.
3. Άλλα Ιταλικά στατιστικά με ενδιαφέρον: Η πορεία της νόσου μοιάζει να είναι επιθετικότερη στην Ιταλία, μέση διάρκεια ως το μοιραίο 8 ημέρες (ενώ στην Κίνα την 7η ημέρα μόλις εμφανιζόταν η πνευμονία! ). Τέλος, για όσους νεκρούς κάτω των 50 ετών υπάρχουν στοιχεία, συνυπήρχαν μείζονες παράγοντες κινδύνου λέει (αλλά μιλάμε για 7 άτομα έως τις 20 Μαρτίου).

4. Να έχουμε υπόψη ότι τα νούμερα τα Ελληνικά θα είναι ελαφρώς χειρότερα του, επαρκέστατου αναλογικά έως τώρα, αναμενομένου τις επόμενες ημέρες, καθώς θα φουσκώνουν δυσανάλογα από τα εισαγόμενα περιστατικά, βλέπε πχ τους επιστρέψαντες από Ισπανία. Το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις χώρες με μικρά ημερήσια νούμερα. Η ελληνική όμως αύξηση εξακολουθεί να είναι βραδεία, και σύντομα, σε πολλές περιοχές της χώρας τουλάχιστον, θα έχει θετικό αντίκτυπο ο περιορισμός. Αν αυξάνεται ο αριθμος νοσηλευομένων στην ΜΕΘ κατά 10-12 άτομα την ημέρα, ακόμη και σε 10 ημέρες ΔΕΝ θα έχει τερματίσει το σύστημα, ακόμη κι αν δεν εξέλθει, με τον έναν ή άλλο τρόπο, κανείς στο ενδιάμεσο από την ΜΕΘ.

5. Θεραπευτικά δεν έχουμε πολλά καινούρια, περιμένουμε τώρα όσες καλές κλινικές δοκιμές έχουν ξεκινήσει. Μην πιστεύετε όσα διαβάζετε πάντα, υπάρχουν διεθνώς και εταιρείες φούσκες που βγάζουν βαρύγδουπες ανακοινώσεις για να ανέβει χρηματηστηριακά η μετοχή τους, φυσικά και συμβαίνει αυτό. Ό,τι μείζον τρέχει το έχουμε πει, και το είχαμε ήδη συνοψίσει στο άρθρο στο Amagi από τις 8 Μαρτίου. Μια ενδιαφέρουσα θεραπευτική εξέλιξη στις ΗΠΑ είναι η έγκριση από το FDA (τον αντίστοιχο ΕΟΦ) της σχετικά άνετης, ακόμη και με προφορική άδεια, χρήσης ορού από ανανήψαντες (είπαμε, όπως Ντάστιν Χόφμαν στο Outbreak για να σώσει την Rene Russo). Πίεζε γι’ αυτό πολύ ο Arturo Cassadevall του Πανεπιστημίου John Hopkins, μια εξαιρετικότατη μορφή στον χώρο της μελέτης των πανδημιών, από πολλά χρόνια, δοκιμή ήθελε να κάνει ο άνθρωπος, ευρύτερη άδεια έδωσε το FDA. Έχει επίσημα αναφερθεί ότι το μελετά και η Ελληνική επιστημονική κοινότητα, αλλά ΔΕΝ είναι απλό και εύκολο: πρέπει επίσης να φοβόμαστε με κάτι τέτοιες περιπτώσεις μην λειτουργήσει ανάποδα μέσω μιας διαδικασίας, για τους γνωρίζοντες antibody-dependent enhancement, όπου αντί να πάνε καλύτερα με τα αντισώματα, πάνε τρισχειρότερα (το έχουμε δει και στον Δάγγειο Πυρετό αυτό τρόπον τινά). Οπότε μην ενθουσιαζόμαστε πολύ, άσε που δεν είναι και τεχνικά απλό.

6. Από δημοσιεύσεις λίγα, πολλά επαναλαμβανόμενα και τετριμμένα πλέον. Δύο ενδιαφέροντα μόνο: Ότι ο ιος δεν μεταδίδεται με τα δάκρυα, οπότε κλαίμε ελεύθερα και σκουπίζουμε και δάκρυα άλλων αν χρειαστέι, και ότι από ανάλυση των πρώτων Κινεζικών μελετών το κάπνισμα φαίνεται να επιδρά αρνητικά, αυξάνει κατά 1,4 φορές (φορές ή φορά λέμε εδώ, δεν ξέρω, γραμματική κανείς; ) την πιθανότητα να νοσήσεις σοβαρά, και κατά 2,4 φορές την πιθανότητα να μπεις ΜΕΘ (την μελετη την υπογράφουν Έλληνες, Vardavas & Nikitara, να τα λέμε κι αυτά).

ΠΗΓΗ

+++

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.